Författare

Glenn Greenwald har skrivit flera bästsäljande böcker och arbetade tidigare som grävande reporter för Guardian. Han har mottagit otaliga utmärkelser för sin journalistik och
har medverkat i tidningar som New York Times och Los Angeles Times. I februari 2014 lanserade han medieorganisationen First Look Media.

Guardian tilldelades Pulitzerpriset 2014 för sina avslöjande artiklar om NSA:s massövervakning. Texterna byggde på Snowdens dokument och Greenwald var den som först rapporterade om historien.

Böcker

Uppläsning Edward Snowden på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm

2014-09-08

Uppläsning Edward Snowden på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm

Edward Snowdens avslöjanden om USA:s och dess allierades världsomspännande digitala övervakning skakade världen och fick politiska konsekvenser i flera länder. Snowden själv hotas av ett mångårigt fängelsestraff om han återvänder till USA. Inget land inom EU har hittills velat ge honom asyl.

Berlins Internationella Litteraturfestival har nu tagit initiativ till en ”Worldwide Reading for liberty and recognition for Edward Snowden”. Genom att texter och uttalanden av Snowden läses på ett fyrtiotal platser i olika länder vill deltagarna fästa uppmärksamheten på Snowdens situation, erkänna hans betydelsefulla insats och kräva att hotet mot hans frihet upphör.

Som en del i detta projekt anordnar Svenska PEN en läsning i samarbete med Fristadsförfattarprogrammet på Kulturhuset Stadsteatern.

Uppläsare: Gunnar Ardelius, Sara Mannheimer, Moni Nilsson, Martin Schibbye, Gellert Tamas och Annika Thor.

Inledning: Ola Larsmo, ordförande i Svenska PEN.

När: Måndag 8 september 2014 kl 18.00-19.30

Var: Studion, Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm

Fri entré.

Läs mer om evenemanget här.