Tror du att du kan förändra världen utan att anstränga dig?

Stina Oscarson

Stina Oscarson har tillsammans med serietecknaren Sara Granér det senaste året arbetet på en handbok i att vara medborgare, en inspirationskälla och kunskapsbank i hur man skapar förändring i ett samhälle utan våld. Kort sagt: vad som krävs för att demokratin ska upprätthållas.

En viktig inspirationskälla är den amerikanske tänkaren och Right Livelihood-pristagaren Gene Sharps idéer om icke- våld som medel för samhällsförändring. Boken kastar sig mellan teorier om demokrati och samhällsförändring samt ger konkreta exempel på lyckad aktivism.

Tre snabba frågor till Stina Oscarson

Tror du att du kan förändra världen utan att anstränga dig?

Ja! Världen förändras hela tiden. Men om vi vill vara med och påverka hur den ska förändras då måste vi nog anstränga oss lite.

Vad är detta för bok? 

Man skulle kunna kalla det en handbok för att upprätthålla demokratin. Fast handbok leder lite fel för den är samtidigt så full av tvivel. Egentligen är det nog allt av värde jag tänkt om konst och motstånd, samtal och demokrati som jag försökt samla. Och jag har gjort det kring Gene Sharps 198 sätt att förändra världen utan våld.

Och samarbetet med Sara?

Jag skrev ett manus som Sara fick fria händer att tolka. Och hon svarade med en massa bilder i olika genrer. Och sedan har vi suttit tillsammans och klippt och klistrat.

 

Recensioner

”Resonemangen är kloka och intelligenta; en bitvis mer poetisk är politisk råstyrka som förstärks av att hon ibland bara vill skita i alltsammans och ge upp. En hållfast legering av kärlek och sorg gör att hon står kvar, sträng som en sten.”

SvD, Fredrik Sjöberg