Omställningen (Ljudbok)

Jens Ergon

Paris den 12 december 2015. Världens länder klubbar igenom historiens första globala klimatavtal. Några gråter av lycka, medan andra skriker ut sin ilska och frustration. För lite för sent eller har förnuftet besegrat girigheten? 

Vetenskapsjournalisten Jens Ergon har följt klimatfrågan i över 10 år. Intervjuat forskare, mött oljebolagschefer och klimatförhandlare, ekohippies och greentechentreprenörer, rest till jordens mest avlägsna hörn. Efter år av allt djupare hopplöshet ser Jens Ergon en överraskande vändning. En politisk märklig kombination av stat och marknad håller på att förflytta spelplanen. Kina måste stoppa smoggen, Tyskland vill bli av med kärnkraften och Kalifornien vill via sin egen omställning bli marknadsledande kring allt förnybart. Koljättar går i konken, kraftbolag konkurreras ut och i arabvärlden har solenergi blivit billigare än olja och gas. Efter 200 år tycks den fossildrivna eran för första gången utmanas på allvar. Har omställningen börjat? I allra sista minuten. Under kommande 10 år avgörs om vår framtid blir fylld av solenergi – eller om världen måste ägna resten av århundradet åt ett desperat försök att suga koldioxid ur atmosfären.

”Jens Ergons redogörelse är kanske det sannaste sättet att spegla klimatfrågan idag, med djup förtvivlan om tiden som håller på att rinna ut och ändå med viss hoppfullhet då det finns saker som går snabbare än väntat.”
Åsa Romson, fd klimat- och miljöminister (MP)

”Det är härligt att se en bok som inte bara beskriver klimatförändringarnas katastrofrisker utan också de njutbara möjligheterna att både undgå resursuttömning och klimatförändringar genom att använda vad utvecklingen av förnybar energi nu erbjuder. Jens Ergon gör möjligheterna tydliga. Men vi hinner inte vänta på politiska beslut eller att gamla energibolag ställer om, det är tyvärr lika tydligt. Detta är en utveckling som några enstaka länder, många företag och ännu fler individer både kan och behöver leda.”
Tomas Kåberger, professor i industriell energipolicy, Chalmers tekniska högskola

”En imponerande översikt av klimatomställningens utmaningar och möjligheter världen över. Boken förenar en fängslade berättelse med en suverän överblick och initierad analys. Den är väsentlig för alla som vill förstå eller bidra till den pågående klimatomställningen.”
Björn-Ola Linnér, Professor i Tema Miljöförändring samt vid Centrum för klimatpolitisk forskning vid Linköpings universitet

”Det är lika mycket allmänbildning som en emotionell resa att läsa Jens Ergons Omställningen. Det är en kolsvart, hoppfull och livsviktig beskrivning av vår tids ödesfråga. Läs den. Nu. Omställningen är en kamp mot klockan.”
Karin Stenmar, Miljö-och klimatchef Folksam

 

Du hittar våra ljudböcker hos alla större ljudboksdistributörer, inklusive bibliotek.