Maryse Condé vinnare av Den nya Akademiens Litteraturpris 2018

2018-10-12

”Maryse Condé är en stor berättare. Hennes författarskap tillhör världslitteraturen”, så lyder juryns motivering.

”I sina verk beskriver hon kolonialismens härjningar och postkolonialismens kaos med ett språk som är precist och överväldigande. Magin, drömmen och skräcken är, liksom kärleken, ständigt närvarande. Fiktion och verklighet överlappar varandra och människorna lever lika mycket i en föreställd värld med långa och snåriga traditioner som i det pågående nuet. Respektfullt men också humoristiskt berättar hon om ett postkolonialt vansinne, splittring och övergrepp, men också om mänsklig gemenskap och värme. De döda lever i hennes berättelser tätt intill de levande i en myllrande värld där ras, kön och klass hela tiden benämns och omsätts i nya konstellationer.”

Vi på Leopard förlag är så otroligt stolta samt lyckliga över att Maryse Condés litteratur äntligen får den hyllning den förtjänar.