Författare

Mattias Gardell är professor i religionshistoria vid Uppsala universitet. På Leopard förlag har han gett ut Bin Ladin i våra hjärtan (2005), Tortyrens återkomst (2008) och Islamofobi (2010). På annat förlag har han gett ut Rasrisk (2003) och Gods of the Blood: the pagan revival and white separatism (2003).

Böcker

Mattias Gardell om Breivik och kampen mot feminister, kulturmarxister och muslimer

2012-03-08

Vägen till Utøya – ett symposium om ideologi, islamofobi, kön och vithet i Norden.

Den 22 juli 2011 detonerade en sprängladdning i Oslos regeringskvarter. Några timmar senare rapporterades skottlossning på det socialdemokratiska ungdomslägret på ön Utøya.

Det norska rättssystemet har konstaterat att gärningsmannen, Anders Behring Breivik, led av psykisk sjukdom vid tillfället. Är Breivik en avvikelse eller ett symptom av vår tid? Ska vi förstå detta som handlingar av en individuell galning eller ett politiskt dåd som bottnar i ett större sammanhang?

Den 15 mars 2012 arrangerar Postkoloniala seminariet vid Umeå centrum för genusstudier ett symposium där man utreder en rad olika spår som kan ta oss närmare en bredare förståelse av händelserna i somras och av det samhälle där detta kunde ske.

Bland de medverkande finns Mattias Gardell, religionsvetare och författare till bl a Islamofobi, som kommer att prata under rubriken ”Korsfarardrömmar – Anders Behring Breivik och kampen mot feminister, kulturmarxister och muslimer”.

Torsdag 15 mars 2012 kl 13.00-17.00
Plats: hörsal F, Humanisthuset, Umeå universitet
Fri entré.

Mer info finns här.