Författare

Christos Tsiolkas är en prisbelönad succéförfattare från Melbourne, Australien. Hans förra roman Örfilen har kallats ett modernt mästerverk. Den blev en internationell bästsäljare och nominerades bland annat till Man Bookerpriset 2010. Örfilen har blivit tv-serie i Australien och även i USA med bl.a. Uma Thurman i en av huvudrollerna.

 

Böcker

Christos Tsiolkas (Australien) på Kristianstad bokfestival

2013-08-19

Kristianstad bokfestival 2013 går av stapeln 5-7 september. Festivalen är en mötesplats för hela världens litteratur där etablerade författare samsas med mindre etablerade – regionalt, nationellt och internationellt. Här står alltid litteraturen, poesin, berättelsen, det skrivna och talade ordet i centrum.

En av årets gäster är Leopard-författaren Christos Tsiolkas, australiensisk författare med grekiska rötter, född och uppväxt i Melbourne. ”Örfilen” är hans fjärde roman men den första som har översatt till svenska. Boken nominerades till Bookerpriset 2010. Den har sålts i en miljon exemplar, översatts till 20 språk och även blivit en framgångsrik teveserie som sänts i SVT.

Boken vann the Commonwealth Writers Prize för bästa roman i sydöstra Asien och Oceanien. Handlingen utspelas på en familjefest, där en liten pojke provocerar både vuxna och barn, en släkting ingriper och ger barnet en örfil. De närvarande familjerna delar upp sig i två läger, en för och en emot örfilen. Det handlar inte om barnmisshandel utan om att etablera sin identitet. Vänskapen mellan gamla vänner sätts på prov och familjelojalitet ställs mot moral och principer.

Läs mer om Kristianstad bokfestival här.