Vetenskapens bortglömde hjälte

Andrea Wulf

”Spännande och gripande” – Bill Bryson, författare till En kortfattad historik över nästan allting

Den visionära tyske naturforskaren Alexander von Humboldt förändrade vårt sätt att se på naturen – och skapade det moderna miljömedvetandet.

Alexander von Humboldt (1769–1859) var en djärv upptäcksresande och sin samtids mest berömda vetenskapsman. Städer, floder, bergskedjor, en pingvin och en gigantisk bläckfisk – till och med en plats på månen – bär hans namn. Hans liv var fyllt av upptäckter och äventyr: han besteg världens högsta vulkaner, tog sig igenom det mjältbrandssmittade Sibirien och skrev banbrytande bästsäljande böcker. Humboldts mest omvälvande idé var att naturen är en komplex och sammanflätad global kraft, som inte finns till enbart för mänskligheten.

I Vetenskapens bortglömde hjälte uppmärksammar Andrea Wulf Humboldts vågade expeditioner runt jorden och hans upptäckt av likheten mellan klimat- och växtzoner på olika kontinenter. Hon diskuterar också hans förutsägelse om mänsklig klimatpåverkan och hur Humboldt inspirerade andra naturforskare och författare som Darwin, Wordsworth, och Goethe, men själv tragiskt nog glömdes bort. Vetenskapens bortglömde hjälte visar varför miljöhistoriens bortglömda nyckelspelare förtjänar ett förnyat intresse.

”Andrea Wulf återskapar utomordentligt Humboldts bländande, mångfacetterade personlighet och vidden av hans arbete.” – Wall Street Journal

”Det är den första formella biografin på många år och den kan kanske återföra detta märkliga geni till offentligheten.” – New York Times Book Review

 

Utnämnd av New York Times till en av de 10 bästa titlarna 2015

Vinnare av Costa Biography Award 2015

Vinnare av LA Times Book Prize 2015

Vinnare av Ness Award 2016, Royal Geographical Society

Vinnare av Royal Society Science Book Prize 2016

Recensioner