Vetenskapens bortglömde hjälte (pocket)

Andrea Wulf

 

Den visionära tyske naturforskaren Alexander Von Humboldt förändrade vårt sätt att se på naturen – och skapade det moderna miljömedvetandet.

Alexander von Humboldt (1769-1859) var en djärv upptäcksresande och sin samtids mest berömda vetenskapsman. Städer, floder, bergskedjor, en pingvin och en gigantisk bläckfisk – till och med en plats på månen – bär hans namn. Hans liv var fyllt av upptäckter och äventyr: han besteg världens högsta vulkaner, tog sig igenom det mjältbrandssmittade Sibirien och skrev banbrytande bästsäljande böcker. Humboldts mest omvälvande idé var att naturen är en komplex och sammanflätad global kraft, som inte finns till enbart för mänskligheten.

I Vetenskapens bortglömde hjälte uppmärksammar Andra Wulf Humboldts vågade expeditioner runt jorden och hans upptäckt av likheten mellan klimat- och växtzoner på olika kontinenter. Hon diskuterar också hans förutsägelse om mänsklig klimatpåverkan och hur Humboldt inspirerade andra naturforskare och författare såsom Darwin, Wordsworth, och Goethe, men själv tragiskt nog glömdes bort. Vetenskapens bortglömde hjälte visar varför miljöhistoriens bortglömda nyckelspelare förtjänar ett förnyat intresse.

Andrea Wulf återskapar utomordentligt Humboldts bländande, mångfacetterade personlighet och vidden av hans arbete.
Wall Street Journal

Det är den första formella biografin på många år och den kan kanske återföra detta märkliga geni till offentligheten.
New York Times Book Review