Verbalisera – en tankebok om verbens betydelse

Lars Åke Augustsson

Vilket verb tycker du bäst om? frågade Lars Åke Augustsson och Stig Hansén 14 svenska författare.

Jag är lite trött på att journalister alltid kritiseras för att vi intervjuar dem som råkat illa ut. De som anklagar oss förstår inte att många offer vill prata och ha någon som lyssnar. Vi journalister fyller en viktig samhällsfunktion genom att lyssna när de behöver berätta om sin förtvivlan.

Vem lyssnar på dig när du lyssnat på andra? Ingen. Ingen lyssnar. Det är därför jag skriver, för att få fram det jag vill säga i alla fall. Så svarade Britta Svensson när hon skulle förklara varför lyssna är det viktigaste verb hon vet.

Verbalisera vill stimulera den blivande författaren till egna funderingar. I sitt efterord påpekar Augustsson och Hansén att utan en bra trummis och en bra basist är resten av musikerna förlorade och publiken tappar lusten att lyssna och dansa. Verben är textens rytmsektion. De ger också några goda råd – men slår inte fast några regler – hur olika verb påverkar texten: Det aktiva verbet driver handlingen framåt, det passiva gör det svårare att se vem som är orsaken till en handling. Missbruka inte laddade verb. Hellre ett bra verb än ett sämre substantiv. Och glöm aldrig att det finns ett verb som är viktigare än alla andra: Skriv.

Lars Åke Augustsson och Stig Hansén är författare med ett tjugotal böcker bakom sig, varav ett stort antal om skrivande och skrivandets hantverk. De ordnar också kurser, seminarier och föreläsningar för företag, organisationer och enskilda personer i konsten att skriva och redigera.

Alla författare och deras favoritverb:

Bengt Ohlsson – Börja

Olle Svenning – Tvivla

Marie Hermanson – Dröm

Gunnar Lindstedt – Håll ut

Maria-Pia Boëthius – Läs

Claes Hylinger – Gå

Dieter Strand – Ta ett steg åt sidan

Kjell Johansson – Var där

Maja Hagerman – Forska

Anna-Maria Hagerfors – Återvänd

Åke Edwardson – Bind ihop

Britta Svensson – Lyssna

Anders Ehnmark – Avslöja

Kajsa Olsson – Avsluta