Stefans stora feta röda

Stefan Sundström

Varför är tomaten röd? Få känner till att den från början var orange och då mycket nyttigare.

Musikern och författaren Stefan Sundström som tidigare har skrivit succéerna Stefans lilla gröna och Stefans stora blå  är nu tillbaka med boken Stefan stora feta röda. Där berättar han hur det kom sig att han blev en passionerad tomatodlare. Om hur han förverkligat sin barndomsdröm om att få bo i en djungel med mystiska frukter. Om hur naturromantik skavts och blötts mot den hårda Mälardalsleran för att resultera i nyttigare och godare tomater.

Det är också en bok om hur vi kan gå från att vara blinda konsumenter och trötta producenter, till att bli medvetna och ansvarstagande prosumenter. Hur vi kan värna en relation till maten och de människor som odlar den, med respekt för jorden vi ärvde.

Här följer en hälsning från Stefan

Ända sen ungarna var små har jag nojat på att tomaterna i affären är så smaklösa. Kan det verkligen vara någon idé att köpa dom? Dom smakar ju bara vatten? Varför vill ungarna bara ha ketchup och inte den äkta varan? Borde det inte finnas nyttigare, godare tomater?

Sådana frågeställningar har jag brottats med. Och nu har jag fått svar.

Vi äter mer grönsaker nu än vad vi gjorde när jag var liten, men får i oss mindre vitaminer och mikronäringsämnen. Jag har odlat tomater sen 1985 och vart en god gubbe utan gifter och konstgödning, men nu har jag också förstått att det är VILKA SORTER vi odlar som är betydelsefulla för näringsinnehållet. Jag skriver den här boken för att jag vill berätta om min nästan livslånga kärlekshistoria med tomater, de röda såklart, men också de gula, svarta, orangea och vita tomaterna. Till och med de blå.

De sorter som saluförs är helt enkelt framavlade för att ge stor volym, vara tåliga för långväga transporter och se likadana ut. Inte att vara näringsrika. Men som tur är finns det hippies. Som har tagit hand om gamla sorters fröer som inte säljs längre, och odlat dom.

Nu har jag smugglat hit dom.

Snart tar dom över.

Vinnare av Måltidsakademins Köksträdgårdslitteratur 2017