Skulden

Eurokrisen sedd från Aten

Kajsa Ekis Ekman

I Europa härjar den ekonomiska krisen och i centrum står Grekland. Fattigdomen och arbetslösheten har ökat dramatiskt och ungdomarna lämnar landet i massor. Är det sant som medierna skriver att grekerna arbetar för lite, lever på lån och har för stor offentlig sektor?

Kajsa Ekis Ekman reste till Aten och fann en helt annan verklighet. Hon andas tårgas under generalstrejken, bevittnar korruptionen, bor hemma hos lärare som får kopiera upp stenciler när staten inte har råd med skolböcker, dricker te med Papandreou och talar med vänner som pendlar mellan hopp och förtvivlan allt eftersom det politiska spelet byter inriktning.

Skulden är en personlig skildring av hur en samhällskris påverkar människor på djupet.

Recensioner

”Ekman är starkt närvarande genom hela texten och det är inte en tillrättalagd bild som erbjuds läsaren. Hon andas in tårgas, kör sönder Fotinis portabla element genom att skruva upp värmen för högt och hetsar vännerna till ett dryckesslag som gör slut på halva månadsinkomsten på en enda kväll.”

Helsingborgs Dagblad

5 stjärnor. ”En briserande bok som skildrar kapitalismens baksida… Som läsare påminns man om att det som sker i Grekland också händer i Sverige – om än i mindre skala.”

Situation Stockholm

”Kajsa Ekis Ekman gör det väldigt effektivt och pedagogiskt. (..) Även för en läsare utan ens de minsta kunskaper om nationalekonomi tydliggör hon händelseförloppet från konkurshot till EU:s och bankernas (i synnerhet de tyska) egoistiska och överlägsna beslut om Greklands direkta framtid.”

 

Andres Lokko, Dagens Nyheter

”En sträckläsningsbok… en rapport från den punkt där makroekonomin slår in i vardagsrummen.”

Aftonbladet