Min trädgård är full av skärvor

Annelie Nordström

Lyxresor, porrshower och olovliga hyreskontrakt. När fackförbundet Kommunal avslöjades var skandalen ett faktum. Ordförande vid tiden, Annelie Nordström, skulle senare få frågan om hur hon egentligen klarade av att hantera hysterin som uppstod. Svaret?  – Jag hade redan varit med om värre.

Detta är en bok om att stå rak i ryggen, våga ta konflikterna och axla ansvaret för fler än bara sig själv. Genom återblickar för vi följa Annelies resa från arbetarklassuppväxten i Halmstad, genom det tidiga politiska engagemanget, till maktpositionen i ett av Sveriges största fackförbund. Vi får också följa en annan typ av resa, kantad av utsatthet och präglad av maktstrukturer; som barn i en dysfunktionell familj och senare som kvinna inom de stora politiska organisationerna.

 

Min mor var ingen lättrörd typ, hon var liten men tuff och hade genomlidit allt från andra världskriget till maginfluensan i en tvårumslägenhet med tvättid var 6:e vecka. Men hon faller i gråt när hon hör Martin Luther Kings tal ‘I Have a Dream’. Det är augusti 1963, jag är sju år gammal och ollonborrarna surrar i oxelträden vid hyreshusets gavel. Att mor gråter hör inte till vanligheterna så jag blir nästan rädd.

– Men, förklarar mor för mig, den här mannen är något stort och det kommer aldrig att gå honom väl.

”en intressant och välskriven berättelse om kvinnors villkor i politiken/…/och om de fackligpolitiska frågor som ligger henne närmast, såsom kvinnors arbetsvillkor.” – BTJ

Recensioner

”Detta är en bok om att stå rak i ryggen, våga ta konsekvenserna och konflikterna, och axla ansvaret för fler än bara sig själv.”

Örebro Nyheter