Livet utan masker

Maryse Condé

Med uppfriskande klarhet och stor självkännedom skriver den karibiska litteraturens grand old lady Maryse Condé om sitt liv och sitt författarskap.

Författaren Maryse Condé föddes i Pointe-à-Pitre på Guadeloupe 1937 som det yngsta syskonet i en skara på åtta barn. Hennes mor var lärare och hennes far banktjänsteman. Föräldrarna hade stora ambitioner för sin dotter. Alltså skickades Maryse redan som sextonåring på egen hand till ”metropolen”, Paris, för att studera. I Paris väntade en helt ny värld av intryck för en ung flicka från Guadeloupe, konst, litteratur, teater och inte minst livets olika möjligheter. Där träffade hon också sin första make Mamadou Condé, en skådespelare från Guinea som hon senare reste med till Afrika.

I Livet utan masker berättar Maryse Condé med uppfriskande klarhet och stor självkännedom om sitt liv och den makalösa resa hon gjort från Karibien till Frankrike, till västafrikanska länder såsom Guinea, Ghana, Elfenbenskusten och Senegal, under politiskt turbulenta år, och så småningom till USA.

Recensioner

”Det är oupphörligen fascinerande att följa Maryse Condés äventyrliga livsväg som tvinnas samman med ett dramatiskt skeende i den afrikanska historien (…) Samtidigt är Livet utan masker en skildring av en intellektuell utveckling, pepprad med litterära referenser och med egensinniga perspektiv på frågorna författaren tampas med.”  

ETC