Jesusalem

Mia Couto

Ömsint skildring av människans oförmåga att hantera livet av Mia Couto, en av den afrikanska litteraturens stora mästare, nominerad till The Man Booker Prize 2015.

Silvestre Vitalício flyr från storstaden med sina båda söner, en tjänare samt åsnan Jezibela till en gudsförgäten plats ute i ödemarken. De slår sig ner i en gammal jaktstation och där grundar Silvestre sitt rike som han ger namnet Jesusalem. Enligt Silvestre har resten av världen gått under och det finns inget annat än deras Jesusalem. Men i själva verket bär Silvestre på en fruktansvärd hemlighet och har flytt för att komma undan sitt förflutna. En dag kommer överraskande en främling – portugisiskan Marta – till Jesusalem och ordningen i det lilla kungadömet hotas. Samtidigt börjar omvärlden bryskt och obönhörligt att tränga sig på.

Mia Couto skildrar med ömhet och förståelse en människas oförmåga att uthärda livet. Hur förtvivlan kan övergå i rasande galenskap. Jesusalem är en komplex och fängslande roman med en mycket originell och poetisk stil.

Recensioner