Efter attentaten

Christian Catomeris

Var börjar den här historien? Med telefonsamtalet till en lägenhet i Paris förorter? Eller kanske när en av Bin Ladens före detta officerare publicerar sin strategi för den jihadistiska kampen 2005?

På ett sätt spelar det mindre roll. Skadan är redan skedd. Människor har dött, några har överlevt, de flesta är märkta för livet. Effekterna av deras lidande sträcker sig bortom dem själva, ut till hela samhället, och kan liknas vid det som uppstår efter ett skalv av kraftig magnitud, ett sådant som orsakar bestående sprickor i hus och hem långt ifrån skalvets epicentrum.

Skalvet som drabbade Frankrike i samband med terroristattentaten den 13 november 2015 var av en sådan dignitet att det i hotar nationsbyggen, idén om en gemenskap, i grunden.

I Efter attentaten intervjuar journalisten Christian Catomeris människorna i de senaste årens terrorattacker i Frankrike. Han möter vittnen, sörjande och de indirekt drabbade. Det är ett djuplodande reportage om ett Frankrike skakat av sorg och rädsla. Hur lever man med ett ständigt hot om tillintetgörelse?

 

 

Recensioner

”En triumf i nyanserat berättande om de psykologiska, sociala och politiska konsekvenserna av terrordåden i Paris i november 2015.”

Peter Fällmar Andersson, Sydsvenskan

”En lika pulsförhöjande som gastkramande gestaltning av hur paniken löper amok i Frankrike efter terrordåden på Bataclán och andra platser i Paris den 13 november 2015.”

Johan Hilton - DN

”En perfekt kartläggning av tiden före, under och efter attentaten, med en tajt och dramatisk berättelsestil som kastar läsaren rakt in i stormens öga.”

Sinziana Raviani - GP

”En mycket välskriven bok som förtydligar och förklarar de problem som drabbar ett samhälle där terrorn blivit en del av vardagen.”

Elisabeth Brännström - Opulens

”Det blir ibland nästan filmiskt – jag kan lätt föreställa mig Efter attentaten som manus till en intressant dokumentär.”

Ulrika Stahre - Aftonbladet

”Det är berättande journalistik på bästa nivån, som en dokuroman med mänskligt vidvinkelseende och samhällsanalytiskt djup. ”

Per Wirtén - Expressen