Doktor Nasser har ingen bil

Kairo i omvälvningens tid

Tina Thunander

Augustprisnominerad i kategorin Årets svenska fackbok 2014!
Tina Thunander ger en unik inblick i vardagslivet i Kairos fattigkvarter.

Tina Thunander reste till Egypten för att lära sig arabiska och hamnade mitt i en revolution. Hennes lärare blev doktor Nasser med egen läkarpraktik, men som måste jobba extra på ett sjukhus i Kairo för att försörja sin familj. Han tog med henne till de delar av Kairo dit västerlänningar eller tv-kameror sällan eller aldrig kommer. En dyr bil är det bästa beviset på att en doktor är skicklig, har många patienter och därför tjänar mycket pengar. Doktor Nasser har ingen bil och fortsätter att åka buss eftersom han saknar kontaktnäten som krävs i Egyptens starka klassystem.

Tina Thunander har följt doktor Nasser och fått en djup inblick i hur livet gestaltar sig för Kairos miljoner fattiga. Hennes unika berättelse är en påminnelse om att världen inte är rättvis och att inte ens en revolution – eller än värre en militärkupp – alltid ger dem längst ner möjlighet att förbättra sina liv.

medalj_nominerad_2014_2

Rättelse: Omslagets bild är tagen av Peter Asztalos, ej Tina Thunander som det olyckligt står i boken.

Recensioner

Lysande reportagebok från Kairos kaos … ”fångar röster från dem som vet att den som lyssnar verkligen är mån om nyanserna, och varför det låter som det låter. Också när orden är få, så blir mycket sagt. (…) Tina Thunander ser med mycket lätt hand till att vi ser också när vi måste gnugga ögonen för att det är så gripande.”

Norrköpings tidningar

”Den som vill tränga in i vardagen i Kairo och höra mer om hur människor resonerar kring den arabiska våren och det som hänt sedan våren blivit höst, har stor behållning av Tina Thunanders bok”

Journalisten