Burma Boy

Biyi Bandele

Burma, mars 1944. Ett brittiskt specialförband har fått i uppdrag att ta sig bakom japanernas linjer. Bland dessa soldater finns menige Ali Banana som för några månader sedan rymde från sin hemby i Nigeria. Ali är bara fjorton år, men har ljugit om sin ålder för att kunna ta värvning och nu har ödets nycker fört honom till detta frontförband.

Soldaterna kämpar sig genom djungeln i outhärdlig hetta och når så småningom White City, en brittisk utpost djupt inne på fientligt territorium. Där väntar ett ännu värre helvete: Varje natt attackeras de av horder av japanska självmordssoldater, varje morgon tvingas de röja undan hundratals kroppar.

Burma Boy skildrar med både värme och humor en pojkes väg in i vuxenlivet mitt under brinnande krig.

Recensioner

”Som krigsskildring är Burma boy ovanlig inte bara för att den lyfter fram en åtminstone för mig okänd del av 1900-talets historia, utan också för sina tvära kast mellan frejdig humor och brännande allvar.

Och slutscenen, där Ali efter ett uppdrag i djungeln ensam återvänder till utposten i ett säreget tillstånd av galenskap och upplysning, är inget mindre än oförglömlig.”

Eva Johansson - Svenska dagbladet