Maryse Condé nominerad till Den Nya Akademiens pris

2018-08-29

Folket har fått rösta på sin favorit – nu har fyra finalister utsetts bland de från början 47 nominerade författarna till Den Nya Akademiens litteraturpris. På organisationens hemsida står fyra författare som har chans att bli tilldelade priset, en utav dom Maryse Condé som ges ut på Leopard förlag.

Maryse Condé är född 1937 på Guadeloupe och anses vara en av den karibiska litteraturens främsta författare. Hon har skrivit ett tjugotal romaner och är flerfaldigt prisbelönad. Vid sidan av sitt författarskap har Condé haft en framstående akademisk karriär och innehar titeln professor emeritus vid Columbia University i New York.

Leopard förlag har gett ut Färden genom mangroven (2007), Segu (2008), Desirada (2009), Tills vattnet stiger (2011), Livet utan masker (2014), och Célanire (2017).

Förlagschef Moa Elf Karlén om nomineringen:

Vi på Leopard förlag är mycket glada och stolta över att Maryse Condés författarskap, i och med denna utmärkelse, äntligen får den uppmärksamhet som vi tycker det förtjänar. Det känns extra roligt att den Nya Akademien har valt att lyfta en författare från en berättartradition annan än den anglosaxiska, och då bör man också nämna det fantastiska översättningsarbete som framförallt Helena Böhme har gjort. Om jag får välja en personlig favorit så skulle det nog vara boken Färden genom mangroven; en sällsynt vacker roman som utspelar sig på Condés hemö Guadeloupe.

Vem som tilldelas priset tillkännages den 12 oktober, och priset delas ut i december.

Här kan du se alla Maryse Condés böcker.