Leopard förlags katalog Audio 2018

2018-01-09

Lyssna på Leopard förlag

Själv lyssnar jag när jag promenerar. Eller när jag vaknar på natten, siffror snurrar i huvudet och jag har svårt att somna om. Eller på tunnelbanan. Larm och brus ersätts av lugn och ro. Rösten i örat som förflyttar en till andra platser och väcker liv i tankar och funderingar.

Det finns en intimitet, en annorlunda intimitet som uppstår när vi lyssnar snarare än när vi läser. Lyssnaren och uppläsaren måste ”klicka” för att den senare inte ska störa lyssnarens tankar och upplevelse.

Här finns det olika strategier. Min mamma till exempel – feminist och storläsare – väljer alltid manliga uppläsare. Ett högst praktiskt val; en manlig närvaro som går att ladda ner, tillgänglig med ett klick, utan vardagsgnabb med konflikter om disk eller tider!

– Nu tar jag Krister Henriksson med till sängs, brukar hon säga när hon avviker från stojiga kvällsdiskussioner.

Alla vet att en bok kan bli en vän, en plats att återvända till, ibland en gång per år eller för att minnas en särskild period i livet. Jag vill hävda att det samma gäller för ljudböcker; du är ensam med en röst, din kropp tillåts slappna av och du befinner dig i ett alldeles eget rum. Beroende på vilken sinnesstämning vi är i kan det antingen vara läge att hålla i en boks hårda pärmar eller att höra en bekant röst i örat.

Nu firar ETC bokklubb snart 1 år. Vi har fått flera förfrågningar om vi inte ska satsa på ljudböcker också. Och självklart ska vi det. Leopard förlags titlar har sedan flera år funnits som ljudböcker. Nu tar vi ytterligare ett steg. Breddar listan och läser in fler böcker i den nybyggda ljud-och tevestudion. Vi hoppas att detta bara är första steget i en satsning där ljud, bild och böcker samverkar. Allt för att förstärka och utveckla kvalitéten i vår radikala sfär.

/Moa Elf Karlén

Leopard förlags Audiokatalog för 2018 finns att läsa här.