Leopard förlag tipsar om sina absoluta favoriter av Mankell

2015-10-07

Jessica Brogren, förläggare.

Min personliga favorit är Comédia Infantil som handlar om gatubarnet Nelio i Maputo, Moçambique. Otroligt gripande, sorglig och samtidigt så full av liv. En glimrande ädelsten i Hennings produktion tycker jag.

Anders Gustavsson, förläggare.

En de bästa Mankellböckerna är ”Mördare utan ansikte”. Här skildras det tidiga 1990-talets växande rasism mästerligt. Boken har åldrats med värdighet och har mycket att säga om situationen i dagens Sverige.

Olav Fumarola Unsgaard, redaktör.

Kvicksand – Livet och döden. Men mer liv än död. Boken är speciell då en nära släkting till mig finns med på flera ställen. Livet och dikten. Allt flätat samman.

Moa Elf Karlén, förlagschef.

En ”doldis” i Hennings författarskap och en av mina absoluta favoriter är romanen Daisy Sisters. Det är en lysande skildring av de generationers kvinnor som skapade det svenska folkhemmet. De stora författarna lyckas beskriva världen sedd genom personer som kan vara mycket olika författaren själv men ändå med absolut trovärdighet. I Daisy Sisters lyckades Henning fånga en kvinnas blick på världen.