Mattias Gardell skriver bok om seriemördaren Peter Mangs

2015-09-15

Den 9 november utkommer religionshistorikern och författaren Mattias Gardell med dokumentärromanen Raskrigaren. Boken är baserad på djupintervjuer med seriemördaren Peter Mangs och hans offer. Vad drev en tillsynes vanlig, vit svensk man att mörda? Varken media eller rättsväsende förstod att de hade att göra med en ideologiskt medveten rasist.

Seriemördaren Peter Mangs gäckade Malmöpolisen i nära ett årtionde. Han slog till i vardagen och sköt muslimer, svarta, judar, romer och ”rasförrädare”. I Mattias Gardells nya bok Raskrigaren får vi följa Mangs och den värld som inspirerade honom; seriemördaren Joseph Paul Franklin och Lasermannen, actionfilmer och raskrigsromaner, amerikanska vit makt-ideologer och rasistiska nätforum.

– Extremister kommer inte utifrån, utan inifrån. Peter Mangs brott ställer oroande frågor om oss själva och vår tid, säger Mattias Gardell.

Mattias Gardell har talat med både Mangs och Breivik och låter läsaren ta del av den okända dialogen mellan mördarna. I boken talar också Mangs pappa för första gången ut om sonens brott. Han tycker att Peter Mangs borde stå staty.

Raskrigaren bygger på ett stort antal djupintervjuer med Peter Mangs, hans egna texter som aldrig tidigare offentliggjorts, den omfattande polisutredningen och intervjuer med offer, anhöriga och andra Malmöbor.

– Mattias Gardell har skrivit en viktig bok som vi på Leopard förlag är stolta över att kunna ge ut. Vi satsar mycket på böcker som belyser samhällsutvecklingen och Gardells bok passar perfekt in i förlagets profil, säger Moa Elf Karlén, förlagschef på Leopard förlag.

Mattias Gardell är professor i religionshistoria vid Uppsala universitet. På Leopard förlag har han gett ut Bin Ladin i våra hjärtan (2005), Tortyrens återkomst (2008) och Islamofobi (2010). Han var även expertvittne i rättegången mot Anders Behring Breivik.

Boken Raskrigaren släpps 9 november 2015.