Läs allt om våra höstnyheter!

2015-06-17

Bland höstens utgivning hittar du bl a en biografi om Marie-Louise Ekman, isande spänning på Svalbard, en mystisk massdöd i Kamerun och en ny, svidande roman av författaren till Örfilen. Och självklart en rad reportage, memoarer och fackböcker som ger avtryck.

Marie Louise Ekmans två liv av Klas Gustafson
Biografi, recensionsdag 8 september
I snart femtio år har Marie-Louise Ekman varit en betydelsefull personlighet i svenskt kulturliv. Nu släpps äntligen den första fullständiga och rikt illustrerade biografin, skriven av Klas Gustafson, där hon öppenhjärtigt berättar om sitt liv, sin konst, sin familj och sina relationer.

Kolbarnet av Monica Kristensen
Spänning, recensionsdag 1 september
Isande spänning av polarforskaren Monica Kristensen. Första delen i en norsk succéserie som utspelar sig på Svalbard. Vad händer i ett slutet samhälle där alla känner alla, när ett barn försvinner?

Dödens dal av Frank Westerman
Reportage, recensionsdag 25 augusti
Journalisten Frank Westerman jämförs med storheter som Bruce Chatwin och Ryszard Kapuscinski. I Dödens dal berättar Westerman historien om en mystisk massdöd i Kamerun som förbryllat i snart 30 år, och beskriver samma skeende ur tre olika perspektiv. Hur blir berättelser egentligen till?

Barracuda av Christos Tsiolkas
Roman, recensionsdag 7 oktober
Efter bästsäljaren Örfilen(The Slap), som också blev tv-serie, är australiensiske Christos Tsiolkas tillbaka med en svidande roman om simning, klass och krossade drömmar.

Ernest Thiel – Pengar och passion av Lars Ragnar Forssberg
Biografi, recensionsdag 13 oktober
En fascinerande historia om uppgång och fall, om svek och bedrägeri, om passion och brusten kärlek, om Ernest Thiel – en man som älskade konst mer än pengar.

Peståren av Fabrizio Gatti
Dokumentärroman, recensionsdag 15 september
Journalist som wallraffar i italienska maffians värld, av författaren till Bilal.

De bortglömda av Folke Schimanski
Historia, recensionsdag 6 oktober
Skrämmande, upplysande och tankeväckande skildring om andra världskrigets osynliggjorda offer i Afrika, Asien, Oceanien och Latinamerika.

Pappa, inte barnvakt av Freddot Carlsson Andersson
Samhälle/debatt, recensionsdag 18 augusti
Hur ska män bli mer ansvarstagande föräldrar? Freddot Carlsson Andersson efterlyser jämställdhet som är mer än fina ord och synar det manliga föräldraskapet i sömmarna.

Bron över Blood River av Kajsa Norman
Reportage, recensionsdag 11 augusti
Tjugo år efter apartheids fall i Sydafrika finns det människor som aktivt motarbetar Mandelas dröm. Hur långt är de beredda att gå?

Jesusalem av Mia Couto
Roman, recensionsdag 20 oktober
Ömsint skildring av människans oförmåga att hantera livet av Mia Couto, en av den afrikanska litteraturens stora mästare, nominerad till The Man Booker Prize 2015.