Lucka 23: Dramatiska polarexpeditioner som du aldrig vill uppleva själv

2014-12-23

En fascinerande bok om en epok med äventyrare och historien om den ödesdigra polarfärden. Varning: ta på dig varma kläder och filtar vid läsning, för här går det bokstavligen iskalla kårar när man läser om polarfararnas öden och expeditioner.

Det sena 1800-talets upptäckariver drev över tusen forskare till Nordpolens ogästvänliga landskap. En av dem var Salomon August Andrée som år 1897 gjorde ett uppmärksammat försök att tillsammans med två kollegor flyga till Nordpolen i vätgasballongen ”Örnen”.

Den internationella pressen rapporterade om avfärden. Sedan hördes inget mer ifrån expeditionen. Spekulationerna om vad som hänt forskarna var många. Först 33 år senare påträffades deras kroppar, utrustning och dagböcker på isen.

I Polarexpeditionen skildras en fascinerande epok då äventyrare och upptäcktsresanden under oerhörda umbäranden försökte utforska den okända kontinenten.

Läs mer om Polarexpeditionen här.