Lucka 22: En välmatad biografi om ett liv utanför de vanliga gränserna

2014-12-22

Biografi-tips att lägga under granen: I Klas Gustafsons initierade biografi ”Fantasten Per Oscarsson” får du veta allt du inte visste om skådespelaren Per Oscarsson.

”Den bild av Per Oscarsson som framträder i Klas Gustafsons av allt att döma välresearchade och väl underbyggda biografi är en hyperkänslig, älskansvärd och godhjärtad figur som var helt oförmögen att inse sina egna begränsningar. Och en enastående skådespelare, kanske rent av ett geni?” (ur recension i Norrköpings Tidningar 2014-12-11)

En fantast är enligt ordboken en person med storslagna men verklighetsfrämmande idéer, en som ger sig hän åt fantasier och tror sig kunna förverkliga dem. Just sådan var Per Oscarsson. Spänningen fanns mellan blicken och leendet. De mörka ögonen utstrålade farlighet på gränsen till galenskap. Det breda leendet var varmt och oreserverat. Han tycktes sväva i det kraftfältet; mellan vansinne och vänlighet, avstånd och närhet.

Per Oscarsson bestämde sig tidigt för att bli skådespelare och han antogs på Dramatens elevskola endast sjutton år gammal. Inom loppet av några år kom han att räknas som ett av stjärnskotten i sin generation. Ändå tycktes han vara på ständig flykt från skådespelaryrket, hade svårt att inordna sig och försvann tidvis från rampljuset. Många förknippar skådespelaren Per Oscarsson med karaktärer som hummar och mumlar likt låtsasmorfar Nils i Kan du vissla Johanna eller rövarhövdingen Borka i Ronja Rövardotter. Allra mest minns vi honom för avklädningsnumret i Hylands Hörna 1966, då halva svenska folket satte tevekaffet i halsen. Men listan över Oscarssons skådespelarinsatser är imponerande lång, han medverkade i ett hundratal filmer under sin mer än 60 år långa karriär. Det är en historia väl värd att berättas. Eller som han själv uttryckte det: ”Det har varit ett ganska rikt liv, det tycker jag. Det är ganska maffigt! Väl stoppat, så kan man säga. I ett magert skinn.”

Läs mer om ”Fantasten Per Oscarsson” här.