Hallå där Bitte Hammargren, vad ser du mest fram emot på årets bokmässa?

2014-09-21

–   Hoppas på möten med en nyfiken publik under mina olika framträdanden.
Vilka är bokmässans 3 höjdpunkter enligt dig?
–   Alla oväntade möten med nya och gamla vänner. Seminarier som sätter fart på tankarna. Och chansen att få andas lite Göteborgsluft.
Vilken annan författare vill du lyssna på under bokmässan?
–  Den syriske poeten Faraj Bayrakdar, den israeliske författaren David Grossman, förre ärkebiskop KG Hammar. Den förre diplomaten Kaj Falkman som skrivit en bok om Vietnam. Och så 2 x Lindgren, dvs Torgny Lindgren respektive Barbro Lindgren. Ser också fram emot att lyssna på Leopardkollegan Tina Thunander som jag aldrig har träffat tidigare. Har inte hunnit studera programmet i detalj, så där finns säkert guldkorn som jag inte har upptäckt!
Vilka är dina bästa överlevnadstips på bokmässan?
–   I utförsåkning sägs att man ska hoppa över sista åket. På bokmässan gäller det att avstå från sista glaset vin för att orka upp nästa morgon.
Och bästa bokmässeminne?
–  Ett seminarium som jag modererade förra året med orientalisten, kulturskribenten och författaren Sigrid Kahle och hennes nya kärlek Carl-Göran Ekerwald. Detta författarpar, som fann varandra sent i livet, besatt då tillsammans 175 år av livserfarenhet. Sigrid Kahle, som avled på nyårsafton, var påverkad av sjukdom vid förra årets Bokmässa. Det märktes när vi rörde oss mellan olika framträdanden. Men aldrig när hon stod på någon av scenerna. Då lyste hon! Jag var en djup beundrare av Sigrid Kahle, som jag träffade första gången i samband med Rushdieaffären 1989. Hon var en intellektuell med vida utblickar, skärpa, humor och spontanitet. Carl-Göran Ekerwald gav henne en träffande och kärleksfull beskrivning: ”Tänk er en elvaårig flicka i en erfaren kvinnas kropp”.
Vad glömmer du inte att packa med dig i din resväska?
–  Kreditkortet så att jag kan köpa många nya böcker.

Bitte Hammargren är bokmässeaktuell med ”Gulfen – en framtida krutdurk”. Du kan bl a lyssna på henne på seminariet ”Den arabiska våren– vad hände sedan?” torsdag 25/9 kl 11.00 och på Internationella torget fredag 26/9 kl 12.00.