Julklappstips #6: Örfilen

2012-12-06

I succéromanen Örfilen skärskådar Christos Tsiolkas urban australiensisk medelklass. Familj och vänner har samlats för en grillfest, men festen spårar ur när en av gästerna ger en liten pojke en örfil. Barnet är inte hans son. Örfilen blir upptakten till en infekterad konflikt där vänskap och familjelojalitet sätts på prov. Örfilen är en fascinerande skildring av hur en enskild händelse tvingar människor att stanna upp och skärskåda sig själva och släppa fram dolda behov och drifter i ljuset. Bokens åtta kapitel har varsin berättarröst och de är sinsemellan väldigt olika men tillsammans bildar de en flerstämmig kör. Det är osminkat, trovärdigt och starkt. Detta är en bok du inte glömmer i första taget.

Boken nominerades till det prestigefyllda Bookerpriset 2010 och kommer snart som teveserie kommer på SVT.

”Ni MÅSTE läsa den här! Det här är helt klart en av årets bästa böcker. Grattis alla ni som inte läst den!” (Aftonbladet)

”Existentiell bladvändare.” (Yukiko Duke, SVT Gomorron Sverige)