Julklappstips #22: Gösta Ekman – Farbrorn som inte vill va’ stor

2012-12-22

Gösta Ekman är en av Sveriges mest kända och älskade skådespelare, pappa till odödliga figurer som den snubblande mahatman, Papphammar och Charles-Ingvar ”Sickan” Jönsson. I Klas Gustafson rosade biografi ”Farbrorn som inte vill va’ stor” kan du läsa om hans väg från känd spermie till en av våra mest älskade skådespelare. Biografin finns i pocket!

Gösta Ekman inledde sitt yrkesliv som regiassistent till sin far i mitten på femtiotalet. Sedan dess har hans livsvandring påverkats av dem han mött längs vägen, lärt känna och tagit lärdom av. Han var med och skapade filmhistoria när Ingmar Bergman gjorde Smultronstället. I Svenska Ords stuga i Vitabergsparken sprutade han idéer med Hasse & Tage.

Gösta Ekman: Farbrorn som inte vill va’ stor bygger på omfattande samtal med Gösta Ekman och intervjuer med hans vänner och kolleger. Boken är rikt illustrerad med bilder ur Gösta Ekmans privata arkiv.

Författaren och journlisten Klas Gustafson har i uppmärksammade böcker skildrat Beppe Wolgers, Cornelis Vreeswijks, Tage Danielssons, Monica Zetterlunds och Gösta Ekmans liv.

”En pärla till biografi, alltigenom högintressant läsning.” (Kristianstadsbladet)