Julklappstips #18: Jakten på Venus

2012-12-18

Den 6 juni i år passerade planeten Venus solen, en unik händelse som kommer att ske nästa gång om 105 år. Jakten på Venus är den fascinerande berättelsen om hur vetenskapsmän på 1700-talet slog sig fram som dåtidens Indiana Jones för att få chansen att se detta skådespel, och därmed kunna räkna ut hur långt avståndet till solen var. Det här är populärvetenskap när den är som bäst! Rekommenderas till alla som gillar spänning, äventyr och fakta!

Jakten på Venus är den fascinerande historien om hur vetenskapsmän över hela världen slog sig samman i slutet av 1760-talet för att studera hur lång tid det tog för planeten Venus att passera solen. För första gången skulle det vara möjligt att beräkna avståndet till och mellan planeterna i solsystemet. Men hindren var otaliga: krig, pirater, pest, iskyla och djungelhetta.

Andrea Wulf har skrivit en underbar berättelse, fylld av excentriska personligheter och tragiska livsöden, om detta det första globala vetenskapliga samarbetet.

Den 6 juni 2012 passerade Venus lilla svarta prick över solen. Det var den sista möjligheten att se detta skådespel innan december 2117.

”En lättillgänglig och medryckande bok, faktiskt en sorts äventyrsbok som inbjuder läsaren att dela den entusiasm för vetenskap som präglade upplysningstiden.” (Svenska Dagbladet)

”Den här boken är välskriven, väldokumenterad och fascinerande./…/ Jag är mäkta imponerad av allt Wulf lyckats gräva fram.” (LitteraturMagazinet)