Julklappstips #12: Yalo

2012-12-12

”Elias Khoury har återkommande nämnts i Nobelprissammanhang. ‘Yalo’ är en påminnelse om att han är en av arabvärldens främsta författare och att hans författarskap hör till samtidens mest angelägna.” skrev Helsingborgs Dagblad om Elias Khourys senaste roman, som är en dramatisk berättelse om moral och ansvar.

Yalo är en fattig ung man från Beirut. Han förhörs av polisen för sina påstådda brott: våldtäkt, rån och bombattentat. Men vem är egentligen skyldig? Hans liv har präglats av inbördeskrigets våld och skräck. Kriget har format hans personlighet och attityd. Vilka är hans egna brott, vilka är krigets och vilka är historiens?

Endast kärleken erbjuder en räddning. Yalo är förälskad i Shirin och kan inte förstå varför hon anklagar honom för våldtäkt. Förhörsledaren ber Yalo skriva ner sitt livs historia, och han försöker, igen och igen och igen. För varje gång förändras innebörden lite grand och nya fakta dyker upp. Vem är offer, vem är förövare? Varken för Yalo själv eller för läsaren är det lätt att avgöra eller enkelt att döma.

”En märkvärdig, brutal men också mycket ömsint skildring av en lemlästande tid och en plågad plats. Hos Khoury är det mänskliga aldrig endimensionellt utan tvärtom ständigt motsägelsefullt, en sfär där gränserna flyter mellan språk och identiteter, mellan bödlar och offer.”(Aftonbladet)

”Författarens konstruktion av berättelsen om den arme lymmelns liv är genialisk. […] Läsaren lägger ifrån sig boken lycklig över att vakten i fängelset lät sig övertalas att skaffa Yalo tjugo blanka pappersark och en kulspetspenna.” (Svenska Dagbladet)